Warmte is vijand nummer een van wijn. Bij temperaturen hoger dan 21°C zal een wijn sneller verouderen dan wenselijk is. Als het nog veel warmer wordt, resulteert dat in platte aroma’s en smaken. De ideale temperatuur ligt tussen 7 °C en 18 °C (echter 12 °C wordt vaak als bijna perfect gezien), maar dit is geen exacte wetenschap. Indien u de flessen binnen een paar jaar na de oogst opdrinkt, hoeft u zich niet te veel zorgen maken als de temperatuur iets schommelt. Het bewaren van wijn in de koelkast kan prima tot een paar maanden, maar het is geen goed idee voor de langere termijn. De gemiddelde koelkast temperatuur ligt ver onder 7 °C om bederfelijke levensmiddelen veilig te kunne opslaan, het gebrek aan vocht in de koelkast kan uiteindelijk de kurken uitdrogen, dit kan dan weer de wijn beschadigen. Belangrijker dan zorgen u te maken over het bereiken van de perfecte 12 °C is het vermijden van snelle of frequente hoge temperatuurschommelingen. Streven naar een constante temperatuur is het advies. (kleine temperatuur schommelingen zijn geen probleem)